NyGammalt i Norden kommer ut med 5 nummer om året, og hver utgave er på rundt 50 sider med mange reportasjer og referater fra treff og festivaler rundt om i hele Norden. Hvis du ikke allerede abonnerer på NyGammalt, kan du melde deg inn via skjemaet på forsiden.

33. årgang nr. 2/2024

Kjære leser!

Da håper vi du nyter våren i fulle drag ikke bare helsemessig, men også med ditt instrument og ser fram mot å delta på diverse musikkfestivaler rundt om i hele Norden +. Se bladets kulturkalender!

Og så beklager vi at noen av dere har fått en purring dere ikke skulle hatt, og dem vi har fått melding om, har vi selvsagt rettet opp. Om noen av dere er litt usikre på hva dere skal gjøre med den, så ikke vær redd for å ta kontakt. All kontakt vi kan ha med dere, er vi takknemlige for!

Vi beklager også at vi har sett oss nødt til å sette opp prisen på abonnementet, men da bladets utgifter stadig stiger og vi ikke får noen økonomisk støtte til å dekke disse utgiftene med, antakelig fordi vi har dette som en hobby, så ser vi oss bare nødt til å gjøre det!

Send oss noen ord med bilder fra de arr. du deltar på, så setter vi dem i bladet uten kostnad for deg! Det er vi også glade for!

Så ønsker vi at flere kan delta i våre konkurranser og en fortsatt god vår og etter hvert sommer!

red.

33. årgang nr. 1/2024

Som bladets lesere kan se, har vår felespiller kommet tilbake på side tre, og det var kanskje på tide nå som bladet etter 30 år ute på markedet har tatt en dreining mot felespillere og ikke som tidligere mest trekkspillere.

Men vi tar selvsagt fremdeles mot stoff og hilsener fra trekkspillere som før og nå altså også fra dem som også spiller fele samt alle andre som driver med musikk ikke bare i Norden men også litt fra resten av Europa og Verden også.

Så send bladet en liten hilsen med bilder fra de musikkarrangementene du har pla- ner om å delta på. Det er gratis!

God ettervinter og snart forår!

31. årgang nr. 5/2023

I denne utgaven av bladet velger vi å ikke bruke så my tid på økonomi, men bare si 1000 takk for all den støtten vi har fått i form av bidrag med tekst og bilder og annonser i løpet av de 30 år bladet har holdt det gående.

Uten din hjelp hadde vi ikke fått dette til. Så vi takker alle med å ønske dere en God Advent, en God Jul og ikke minste et Godt Nytt år!

Vi avslutter denne lederen med Aage Faldmos ord om Glade Jul:

Sangen Glade Jul ble komponert av Franz Xaver i året 1818. Den skulle fremføres i Oberndorf kirke i Østerrike på juleaften 1818, og kvelden før skulle organist og sanger i kirken for å øve, men det gikk aldeles ikke som planlagt Tråkkeorgelet tok ikke luft i belgen, og det viste seg at rotter og mus hadde koset seg med skinnbelgen Da måtte det ordnes på en annen måte, og det ble gitar og sang på juleaften i kirka med Glade Jul, eller på originalspråk: «Stille Nacht, heilige Nacht» for aller første gang, og siden er den blitt en av våre kjæreste julesanger, som spilles og synges over hele verden!

God jul til dere i redaksjonen, dere gjør en kjempejobb!

31. årgang nr. 4/2023

I denne utgaven kan du bla lese om og se bilder fra spelkväll på Hembygdegården, Malå Spelmansstämma, folkelarm på Riksscenen i Oslo, Landsfestivalen i Førde, musik från hela världen, marknadsspeletreff i Lærdal, MandagsMusikanterne i Danmark og ikke minst noten vi har fått fra Yvonne Marts i Amerika, og mye mye mer.

Så kos deg med bladet og støtt det med ditt abonnement! Abonner i dag!

Fortsatt god høst!

31. årgang nr. 3/2023

Vi ønsker vel overstått sommerferie med alle de musikkopplevelser den har brakt med seg. Og tenk bare på alle de musikkopplevelsene vi skal få utover høsten. Så send oss noen ord om dine opplevelser som du kunne tenke deg å dele med oss andre, og husk å sende med bilder! Det setter vi stor pris på!

Pga sykdom og ferieavvikling kommer denne utgaven av bladet først nå, men vi håper du blir fornøyd med det resultatet du nå holder i dine hender.

Også denne gang har vi mange fine artikler med bilder fra mange treff omkring i Norden som vi kunne har ramset opp. Men vi røper ingen ting og overlater til deg kjære leser og finne fram på egen hand. Men vi minner om at Bälgspel vid landsvägskanten i Ransäter ble arranger for 50. gang der Arne Ringvold deltok for 50 gang. Arne regner vi med å kunne komme tilbake til ved en senere anledning.

31. årgang nr. 2/2023

Denne gangen må vi starte Kjære Leser med en uforbeholden unnskyldning for at de to siste utgavene av dette bladet har vært så forsinket som det har vært.

Men vi har dessverre blitt rammet av sykdom og i tillegg har vi hatt litt trøbbel med vårt nye abonnentregister. Men vi har restaurert oss og fortsetter med «freidig mot» som det heter i sangen Henrik Ibsen en gang lærte oss.

Så med godt humør «vandrar vi vidare» som Gunnar Wicklund en gang sang for oss og håper bladet skal kunne holde hva det lover!

Derfor satser vi for fullt på «Kom mai, du skjønne milde» som Bjørnstjerne Bjørnson en gang lære oss.

Og videre ikke bare en vår, men oså en sommer full av treff og musikarr. Så lykke til med å sende oss bilder med noen ord fra de forskjellige arr. du kommer til å delta på! God vår!

31. årgang nr. 1/2023

Vi ønsker vel overstått jule- og nyttårsfeiring med alle de musikk- opplevelser de medførte. Tenk bare på alle de musikkopplevelsene vi fikk overvære i adventstiden og julehøytiden. Så send oss noen ord om dine opplevelser som du kunne tenke deg å dele med oss andre, og husk å sende med bilder! Det setter vi stor pris på!

Vi beklager at blad 5/2022 ble noe forsinket bla pga kovid og ferieavvikling, og ikke minst beinbrudd, men satser med godt humør på blad 1/2023 som du nå holder i dine hender og som vi håper du vil få mye glede av å lese!

Også denne gang har vi mange fine artikler med bilder fra mange arr. omkring i Norden som vi kunne har ramset opp. Men vi røper ingen ting og overlater til deg kjære leser og finne fram på egen hand bla ved å ta en titt på vår kulturkalender som burde ha vært litt mer fyldig, men dessverre er det mange arr. som ennå ikke har meldt sitt arr. til den, noe vi håper de etter hvert vil gjøre og i tillegg annonsere sine arr. i bladet.

30. årgang nr. 5/2022

I denne utgaven blir vi bedre kjent med Haugaland TK, Hilmar Aleksandersen, Vestland krets av NTL, Ottars trekkspillkafé, Vallset TL og Offerdals Spelmanslag.

Og det var "stinn brakke" i Vennesund da Spællemannstreffet startet, noe det ikke er i vår kulturkalender på denne tiden av året, men vi kjenner til flere som planlegger treff/stämmor 2023, men bare ikke meldt dem inn til bladet ennå.

Bladet har selvsagt med de tradisjonelle konkurransene, men størst av alt er vel at Folke i Bröderne Lindqvist har fylt 90 år!

Vi gratulerer og ønsker God Jul!

30. årgang nr. 4/2022

I denne utgaven kan du bla lese minneordene om Roger Lid som dessverre har gått ur tiden, men hans musikk lever videre, noe vi kan presentere med hans noter på melodien Masurka i Råket.

Videre kan du lese referat fra Førdefestivalen, den nye festivalen i Bindslev, Smedraget i Eskilstuna, Grässmarkstämman, Fromhedens Musikstämma, Evertsbergsdraget, Speltreff på Lærdalsmarknan, Mariestadstämman, Gaupnetreffen og Bygdemusikkfestivalen.

I tillegg inneholder bladet en mengde annet musikkstoff du kan bli kjent med ved å abonnere på det!

Vær så god!

30. årgang nr. 3/2022

I denne utgaven av bladet får vi vite at Sigurd Hole (NO) har vunnet en prestisjetung internasjonal pris og at Olof Wigren (SE) har tiltrådt som redaktør for SDRs medlemsblad Dragspelsnytt.

Videre kan vi lese om den Oslo-baserte, amerikansk-norske trioen "Buster Sledge" som har sluppet sitt første studio album, og få med oss referatet fra ”Farväl til vintern”, et helgekurs ved sjøen Hjälmaren (SE) under ledelse av Magnus Jonsson og Pasi Pasanen.

William Kristoffersen (NO), mangeårig låtskriver og bassist i Ole Ivars, har selvsagt også bidratt med historien om sitt liv som musikant i over 50 år m.m.

Og da er vi bare kommet til side 14 i bladet som inneholder så mye mye mer du kan lese om ved å abonnere på det.

Så velkommen som abonnent!

30. årgang nr. 2/2022

I denne utgaven av bladet blir vi bedre kjent med Storm Duo, et islandsk/norsk samarbeid, Sigurd Holes nye album og Ole Bull Akademiet på Voss.

Vi gratulerer Kikki Danaielsson med hennes jubileum, får historien om Trolla Duoen til Eljanita og Lena Jularbo presenterade alla artister med lite bakgrund om varje artist på jularbodagen 2021.

Resten av bladets innhold får ved å abonner på det.

Så velkommen som abonnent!

30. årgang nr. 1/2022

I denne utgaven av bladet blir vi bedre kjent med Marja Mortensson årets folkemusiker 2021, og Odd Gudheim forteller oss hvordan trekkspillet er tatt vare på i diktningen.

Karl Henry Johnsen gir oss historien om Buskspelarnas DK i Ransäter der Stig Arne Söderman vel var et stort muntrasjonsråd og mangeårig konferansier.

Ann-Sofie Ingman har gjort et portrett på Curt-Ivan Ericsson, og vi blir også bedre kjent med musikanten Tom Pedersen i Danmark.

Og da har vi bare kommet til side 14 i bladet som er på over 50 sider, men resten må du lese i bladet da det ville føre for langt å nevne alt her.

Velkommen som abonnent!

29. årgang nr. 5/2021

I denne utgaven av bladet kan vi lese minneordene om Tor Heir, Hilding Andersson og Pajala-Hasse der vi i tillegg har med en komposisjon han tilegnet Hans-Erik Nääs.

Videre får vi vite at Vestfold Toraderklubb har feiret 40 år etter stiftelsen 7. januar 1981.

Kalasfolket får en presentasjon, og vi blir bedre kjent med Merit Hemmingson den svenske musikens Grand Old Lady.

Rita Fotland Bøe har for lenge siden fått fram trekkspelets kjensler og Eli Storbekken har kommet med "Tidløse toner".

Bladet inneholder mye mer som det vil ta for stor plass å nevne her, så tegn et abonnement, så sender vi deg det og 5 utgaver til.

Så velkommen som abonnent!

29. årgang nr. 4/2021

I denne utgaven av bladet finner du bla minneord om Bengt Hallberg, Arnstein Moen og Gösta Bergström, og det har gått 50 år siden Louis Armstrong døde.

Videre kan du se hva årets FørdeFestival bla gjorde, og du blir bedre kjent med Bjarne Grue Knudsen fra Kalundborg.

William Kristoffersen lar oss bli bedre kjent med Ole Ivars, og glade spelmän från Serige er Ragnar Forslund som har "haft musiken med sig sedan barnsben", og Åsa Sundstedt som äntligen kunde holde live koncert med Three för Tango.

Og også denne gang blir vi bedre kjent med de mer internasjonale utøverne Cory Pesaturo, Joe Natoli og Mary Tokarski som alle har fått sine omtaler på engelsk for at de bedre skal forstå det som er skrevet om dem.

Også denne gang ville det føre for langt å ta med alt denne utgaven inneholder, men om du tegner et abonnement, får du selvsagt det.

God høst!

29. årgang nr. 3/2021

«Kom mai, du skjønne milde...» med tekst av Christian Adolf Overbech (1756 -1821) og melodi av selveste Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) nynner vi på i skrivende stund samtidig som vi håper på at sommeren vil bringe med seg noe godt, på samme måte som styrelederen for NTL håper våren vil gjøre det samme i sin fermate i Trekkspilnytt 2/2021.

Det ville føre for langt å ta med alle versene her, men hvis noen av våre lesere skulle ønske det, så kan vi selvsagt fikse det i en senere utgave av bladet.

Men vi nynnet også på «Ja, vi elsker», Norges nasjonalsang, som kanskje var mer aktuell i anledning 17. mai.

Og vi minner om NTL, som i år kan feire 50-års-jubileum, og som dette året skal dele NM i trekkspill på to arrangement, ett på Kongsberg og ett på Storefjell, og videre vil forsøke å få gjennomført Kappspell i løpet av høsten, et program vi kunne lytte til på 90-tallet i NRK.

Men la oss ikke glemme Astor Piazolla som ble født for 100 år siden og Bob Dyland som har fylt 80 år, og ikke minst vår egen Magnar Trondsgård som også har fylt 80 år, Stian Carstensen som har fylt 50 år og durspillspesialisten Lars Karlsson som også har fylt 50 år.

Og så har våre svenske abonnenter rukket å feire Flaggans dag 6. juni med å synge «Du gamla du fria...» før denne utgaven av bladet gikk i trykken.

Vi gratulerer og ønsker vel overstått og lykke til med alle arrangement!

29. årgang nr. 2/2021

I denne utgaven av bladet finner vi bla minneord om Sture Synnefors, Bernt Boström og Kjell Westerlund.

Sigrid Moldestad har sluppet sitt sjette soloalbum, og Borghild (Granås) og Magne Sørøye har gitt oss et lite innblikk i Seniordansen.

Videre kan vi lese om årets Hagströmstipendiater og Trine Rein som har sluppet "Prove myself", og ikke minst Einar Eimhjellens heidersmedlemskap i Folk Org og bassisten William Kristoffersen i Ole Ivars.

Og i tillegg finner vi bladets konkurranser som vi håper riktig mange vil sende inn svar på og mye, mye mer!

Så god fornøyelse!

29. årgang nr. 1/2021

I denne utgaven av bladet finner vi bla minneord om Roland Cedermark, Karl Ivar Pettersson og Steinar Støen. Alfta DK har også gått i graven, men først etter å ha feiret 50 år, og Dolly Parton har feiret sin 75-års-dag.

Kristian Rusbjerg, som lå på Dansktoppen i skrivende stund, presenterer notene til Mette Polka, og Durspelsföreningen presentere bilder fra Durspelets i Sverige m.m.

Og i tillegg finner vi bladets konkurranser som vi håper riktig mange vil sende inn svar på.

Så god fornøyelse!

28. årgang nr. 5/2020

Julenummeret for 2020 inneholder blant annet Rebekka Bakken - Winter Nights Julemagi fra Rebekka Bakken, Jakop Janssønn – «Bricoleur» Samisk folketro, frijazz og et kammerorkester, og Poul Eriks Musik - kendt musikmand i Vendsyssel.

28. årgang nr. 4/2020

I fjerde utgave for 2020 kan du lese Bälgspel vid landsvägskanten - en idé som blev en verklighet, Rolf Lennart Legrem - basert på et intervju med Åsne Stolpe, Kajsa Balto = «Buot Eallá» = pop + urkraft, Nye millionar til folkemusikken! og mye mer.

28. årgang nr. 3/2020

Tredje utgave i 2020 inneholder blant annet RENATE KRABBE – den grøna damen, Durdraget i Sandviken - Sndvikens Durspelare, Aslak Brimi Kvartett – ”Fast punkt”, Vinterläger på Örtagården og noter til Lørdagstrall.

28. årgang nr. 2/2020

Andre utgave i 2020 inneholder blant annet artiklene Munnspelsamling i Vauldalen, Stian Carstensens første solokonsert på tre år, RökåStämman 15 år, Reidar Aksnes orkester på besök i Sundsvall, Fagernestreffet for 44. gang og Hjertevarm musikkopplevelse for store og små i disse karantenetider.

28. årgang nr. 1/2020

Her finner du bl.a. dragspelsstämma i Motala, konsert i Kungsbacka Teater i forbindelse med at Karlssons Musik feirer 50-års-jubileum, spelmannskväll i Åsarna, trekkspilltreff på Storefjells Høyfjellshotell, harmonikatræf i Videbæk, harmonikafestival på Ærø og mange, mange flere.

27. årgang nr. 5/2019

Siste utgaven for 2019 inneholder Harmonikamusik i mange afskygninger, MUSIKK-KAFÉ I CHARLOTTENBERG, IshøjFestivalen – fyldt med harmonikatoner, Durspelets dag, med mer.

27. årgang nr. 4/2019

Utgaven inneholder blant annet artikler med følgende titler Dansbanan i våra hjärtan, Sonja Midtlien og Klonken, Tilbakeblikk på NyGammalt i Norden, HALDEN TREKKSPILLKLUBB feiret 60 års jubileum i 2018 og Violinmaker i Bergen & Roma.

27. årgang nr. 3/2019

Denne utgaven starter med en engelsk profil-artikkel som omhandler Castagnari Accordions og hvordan de har produsert og videreutviklet trekkspillet siden 1914.

Det skrives blant annet om trekkspilltreff på Söråkers Herregård, Ásta Soffía Þorgeirsdóttir, Harmonikaportal, konsert i New York, Per Romin og SQUEEZEBOX International Accordion Festival.

27. årgang nr. 2/2019

Bladet starter med tosiders profil-artikkel om Göran Persson, som har spilt trekkspill siden han var 7 år gammel, og fortsetter med minneord til Egil Daljord og Tor Seem. Videre skrives det om Byttfotens Rundanslag (BR) som hadde årsfest på Gjerdrum Kulturhus med over 160 dyktige dansere tilstede og inkluderer noter og sangtekst til "Harmonika-venner".

Det skrives om Bo-Lennart og hans nøkkelharpe, CD-utgivelse fra Helge Lien Trio, Roslagens Dragspelsklubb, Vellykket trekkspilltreff for andre gang på Gavelstand og mye mer.

27. årgang nr. 1/2019

Første utgave i 2019 inneholder blandt annet artiklene Julkonsert i folkton i Njurunda kyrka, Romjulsdans Kvalatun 29. desember 2018, FOLKMUSIK på Värstaborg, Tilbakeblikk, VÄSTERÅS Dragspelsklubb og Trivelig på Trysil-treffen

Nettside utviklet av Kneik